Lægebøger – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

haandskrift.ku.dk > Håndskrifttyper > Lægebøger

Overskriften på et kapitel med lægeråd mod hovedpine: Hær byries af howæth wærk. hwat thær skal gøres fore, dvs. Her begyndes med hovedpine, hvad der skal gøres mod den.

Lægebøger

Lægebøgerne forbindes ofte med Henrik Harpestrengs skrifter der består af en urtebog, en stenbog og en kogebog. Harpestrengs lægeråd er baseret på humatoralpatalogi, en teori om de fire legemsvæsker (kardinalvæsker): blod, slim, sort galde og gul galde. En overvægt af en af disse væsker medfører ubalance og sygdom der kan helbredes med lægemidler som har modsatte egenskaber: tør, våd, varm eller kold. Andre lægebøger er præget af overtroiske råd (se fx tekst om salve mod lus i AM 187 8vo).

AM 187 8vo. Den Arnamagnæanske lægebog 

Lægebogen AM 187 8vo fra første halvdel af 1400-tallet. Se en hel side om håndskriftet med indholdsfortegnelse og transskriptioner eller klik på billedet for at gå direkte ind i bladrebogen.

AM 188 8vo. Blandingshåndskrift med lægeråd fra 1500-tallet

AM 188 8vo er et såkaldt blandingshåndskrift fra den første halvdel af 1500-tallet. De sidste sider af håndskriftet indeholder lægeråd for mennesker og dyr på dansk, plattysk og latin. Se en bladrebog af håndskriftet eller se billeder af dets restaurering.