Legender – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

haandskrift.ku.dk > Håndskrifttyper > Legender

Fragment af en gammeldansk oversættelse af Legenda aurea: her et brudstykke af legenden om St. Cæcilia.

Legender

En legende er en opbyggelig fortælling om en hellig persons liv og død (vita). Legenden (latin 'legenda' betyder 'som skal læses') blev læst op ved gudstjenesten på helgenens festdag og gav en opbyggelig fremstilling af den hellige persons levned, udførte mirakler og martyrdød. Legenda aurea (Den Gyldne Legende) fra midten af 1200-tallet indeholder mere end 400 legender.

AM 233 a fol.

AM 233 a fol. fra den første halvdel af 1300-tallet er et islandsk håndskrift der indeholder en række fragmenter af legender om både mandlige og kvindelige hellige personer: Johannes Døber, Jomfru Maria, Sankt Katharina m.fl.

AM 235 fol.

Det islandske håndskrift AM 235 fol. fra ca. 1400 indeholder en stor samling af legender om hellige mænd og kvinder. Håndskriftet har en gang tilhørt bispesædet Skálholt. På et tidspunkt har det været ejet/brugt af en kvinde, som har efterladt sine spor i form af af et broderimønster på bl. 20v.

AM 429 12mo

AM 429 12mo, også kendt som Kirkjubæjarbók (bogen fra Kirkeby), er et håndskrift fra ca. 1500 der indeholder forskellige legender om kvindelige helgener på islandsk, bl. a. Margrétar saga som blev brugt til at beskytte kvinder under fødsler. Desuden kan man af denne brugertilføjelse på s. 54 læse at håndskriftet har været brugt som legetøj: "þetta er bok gudrunar ad leika sier ad þui hun rifnar ei þo ostillt sie med fared" (Dette er Gudruns bog til at lege med, fordi den skades ikke selvom den behandles dårligt).