Litteratur på vers – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

haandskrift.ku.dk > Håndskrifttyper > Vers

Begyndelsen af den svenske ridderroman Flores och Blanzeflor fra 1312: Som jeg i bøger skrevet så og som eventyret fortæller...

Litteratur på vers

Verslitteraturen er strømmet ind i Norden gennem oversættelsen af fremmede høviske værker fra 1100-tallet. Under verslitteraturen findes flere typer litteratur. Den høviske litteratur, oversat fra franske og tyske originaler, består af kærlighedshistorier med ridderidealet som moraliserende baggrund. Den historiske krønikeskrivning er en type litteratur der opstod i Frankrig i 1100-tallet der gennem versificerede fortællinger fremstiller kongernes bedrifter på en særlig høvisk måde. Folkeviserne, eller ballader, er sungne og dansede korte ridderhistorier modellerede efter fransk mundtlig troubadour-digtning. De blev populære i Danmark i 1200-tallet og ved en genopdagelse nedskrevet for det meste i 1600-tallet.

AM 191 fol. Codex Askabyensis

AM 191 fol., eller Codex Askabyensis, fra slutningen af 1400-tallet indeholder forskellige tekster på vers. Det indeholder f. eks. den høviske historie om Flores og Blanseflor på svensk, en oversættelse af den franske Floire et Blancheflor, og Den lille Rimkrønike.

AM 107 8vo. Den danske Rimkrønike

AM 107 8vo er et håndskrift fra 1500-tallet der indeholder hele den danske Rimkrønike. Krøniken, i form af versificerede fortællinger, lader kongerne fra Dans far Humble til og med Christian I selv fortælle om deres bedrifter.