Brug af håndskrifter – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

haandskrift.ku.dk > Brug

Brug af håndskrifter

De middelalderlige håndskrifter har ligesom vores bøger i dag haft læsere. Det er derfor ikke usædvanligt at finde brugernes tilføjelser i håndskrifterne ligesom vi i dag ofte tilføjer navne, kommentarer, tegninger eller andet i bøgerne. Håndskrifterne har dog sandsynligvis haft flere brugere end vores nemmere tilgængelige bøger i dag og derfor kan det ofte være betydningsfuldt at kigge nærmere på typen og dateringen af brugen som bevis på håndskriftets samtidige værdi og overlevering.

Man kan bruge ordet 'brugshåndskrifter' om håndskrifter der ser ud til at have været brugt til didaktiske formål. Deres tekster kan være af vidt forskellige genrer, men sammenhængen vil normalt tyde på at brugen af disse håndskrifter har haft til formål belysningen af læseren. Som eksempler kan nævnes håndskriftet AM 76 8vo, en teologisk håndbog fra anden halvdel af 1500-tallet der, udover at indeholde teksten af Lucidarius, en dialog mellem lærer og elev om tro, også indeholder en række religiøse sange og bønner. Et andet eksempel er lærebogen AM 242 fol.

Her til højre ses en kreativ forvandling af et håndskriftsblad til en bispehue. Det er heller ikke usædvanligt at finde pergamentblade i form af skosåler eller bogbind.