5. december 2017

5. december - Tid til eftertanke

Julekalender

Under dagens låge er et lovhåndskrift, der funderer over menneskets skrøbelighed.

Når man åbner AM 79 4to, mødes man af rota fortuna, lykkehjulet. (Klik på billedet for en større version.)

AM 79 4to er et af flere dansk-norske lovhåndskrifter fra slutningen af 1500-tallet. Dette håndskrift adskiller sig dog fra mængden med sine iøjnefaldende forsatser der er dekoreret med kolorerede allegoriske tegninger.

Når man åbner bogen, mødes man af rota fortuna, lykkehjulet: En menneskefigur er anbragt på et hjul som symbol på fire stadier i livet: på toppen, i bunden, på vej op eller på vej ned. I AM 79 4to er figuren en konge udstyret med krone, scepter og rigsæble. Til venstre er figuren på vej opad (”regnabo”); med venstre hånd og højre ben holder den sig fast til hjulet. På toppen sidder figuren frit overskrævs på hjulet (”regno”). Til højre er figuren på vej ned og klamrer sig igen til hjulet (”regnavi”), mens den i nederste position dratter hovedkulds ned fra hjulet (”sum sine regno”). Tegningen ledsages af bevingede ord om middelvejen: ”Medio tutissimus ibis” (Du vil gå sikrest i midten) sagt af den romerske digter Ovid (43 f.Kr. - 17) i Metamorfoser (Forvandlinger) fra omkring år 0, og ”Medium tenuere beati” (Det er bedst at holde sig i midten), hvis oprindelse er ukendt.

Hvem undslipper?

Homo bulla - mennesket er en boble - er et kendt motiv fra kunsten. (Klik på billedet for en større version.)

Ved bogens slutning er der en gengivelse af motivet homo bulla, mennesket er en boble. En sæbebobleblæsende, nøgen dreng sidder i naturen på et kranium der hviler på en knogle. Kraniet har enkelte lange hårtotter, som står i kontrast til drengens kraftige, lokkede hår. Til højre for drengen gror blomster, og bag ham skimtes nogle planter. Under billedet er følgende betragtning skrevet på vers: ”Døden os fylger Baade dag oc sidt · Vort Leffnit er kort act du mz flid / Alt som enn Røgs oc Buble forgaar. Disligest en blomster paa / marcken Staar.” Modellen for tegningen er formodentlig et emblemstik med titlen Qvis evadet? (Hvem undslipper?). Stikket er udført omkring 1594 af den hollandske maler og grafiker Hendrik Goltzius (1558-1617).

Et selvopfundet våbenskjold

Historien melder ikke noget om identiteten af lovhåndskriftets bruger(e). Bogens første blad rummer et våbenskjold, delt på tværs i to felter og med en skjoldfigur dannet af en bjørn med fiskehale som underkrop. Med samme hånd som har indført lovteksten, er skrevet initialerne LB og årstallet [15]98. Under skjoldet er der en påskrift på latin, som tillægges den atheniensiske politiker Alkibiades (450-404 f. Kr.): ”Alcibiades sapienter dixit: Si potes fugere non committas te iudicio”. På bl. 8r, den første beskrevne side i bogen, er et ejernavn klippet bort, og hvem initialerne LB kunne stå for, står hen i det uvisse da våbenskjoldet ikke tilhører en kendt adelsslægt, men er fiktivt. Der er heller ingen oplysninger om hvornår eller fra hvem Arne Magnusson erhvervede håndskriftet, men man antager at håndskriftet efter dets tilblivelse i Norge er kommet til Danmark.

Klik på billedet for en større version.