18. december - Julefred – Københavns Universitet

haandskrift.ku.dk > Håndskriftsjulekalender > 18. december - Julefred

18. december 2017

18. december - Julefred

Julekalender

Juletid er fredstid, og helt tilbage i middelalderen blev der udstedt adskillige forordninger om overholdelsen af julefred i hele Norden. Men, hvis du nu skulle have brug for at føre krig i stor skala, har AM 374 fol. nogle tips til dig.

(Klik på billedet for en større version)

AM 374 fol. er skrevet i 1440erne af Johannes Bengedans, bøssemester i Christoffer den 3.'s hær og senere medlem af den Tyske Orden, og indeholder detaljerede beskrivelser og illustrationer af krigskunst og især af brugen af kanoner og sprængstoffer.

Klik på billedet for en større version.

Så hvis du har brug for belejre en borg, kan du få nogle fif nedenfor. Når det er sagt, beder vi venligt men bestemt om, at du venter til efter jul, da straffen for at bryde julefreden er ret høj.

Billederne viser bl.a. dig, hvordan man sikrer telte (47r), hvordan man placerer fæller foran en borg (47v), hvordan man placerer belejringsstige (48r), hvordan man bryder gennem en væg (50v), hvordan man laver en ramme for 8-9 våben (52v), hvordan man indtager en borg (70 r), og hvordan man kan gå under vand (77r).

Klik på billedet for en større version.

Der er mange flere skønne tegninger i håndskriftet, og man kan se dem alle på Handrit.org.

Aarhus Universitetsforlag har også udgivet en flot faksimileudgave af håndskriftet under titlen "Johannes Bengedans´ bøssemester- og krigsbog om Krigskunst og Kanoner"