15. december - Spådomme om det kommende år – Københavns Universitet

haandskrift.ku.dk > Håndskriftsjulekalender > 15. december - Spådomm...

15. december 2017

15. december - Spådomme om det kommende år

Julekalender

Bag dagens låge findes de såkaldte Julemærker, der fortæller, hvordan det kommende år bliver.

(Klik på billedet for en større version)

AM 188 8vo indeholder en blandning af astrologiske og medicinske tekster og kunne kaldes for en slags almanak. Ret hyppige i almanakker er de såkaldte Julemærker, der fortæller, hvordan det kommende år bliver, afhængigt af, hvilken ugedag julen og/eller nytår falder på.

Vi finder to versioner af julemærkerne i AM 188 8vo. Den ene er skrevet på bl. 23r, og et diagram på den foregående verso viser ugens dage, planeterne og forudsigelsene “bonus” (godt), “mediocris” (middelmådigt) og “malus” (dårligt). Den anden version er skrevet først i håndskriftet af en anden hånd, på bl. 2r-v.

Klik på billedet for en større version.

Dette år falder juledag en mandag, hvilket ifølge diagrammet på 22v betyder, at 2018 bliver middelmådigt. Men på 2v finder vi ud af, at året bliver hårdt for en særlig gruppe:

Item si die lune euerit: hyems mixta erit, ver bonum, estas ventosa, vindemia bona, per loca valitudo hominum, apes moriuntur.

“Ligeså hvis det falder på en mandag, bliver det en blandet vinter, godt forår, blæsende sommer, her og der god sundhed, og bierne dør.”