9. december 2017

9. december - En anden slags fyld

Julekalender

Bag dagens låge skal vi se nærmere på en lidt anderledes bispehue fra Skálholt

(Klik på billedet for en større version)

AM 666 b 4to viser os en anden slags genbrug af håndskrifter. Det blev fundet af Arne Magnusson i en bispehue i Skálholt i Island. Det er også et berejst håndskrift, idet det er skrevet i Norge i slutningen af 1200-tallet. Det består af fire blade, der tidligere har været en del af De la Gardie, 4-7, et ellers komplet håndskrift i Uppsala universitetsbibliotek, og indeholder såkaldte Strengleikar franske historier om høvisk kærlighed.

Men hvordan er blade fra et norsk håndskrift havnet i en islandsk bispehue? Den islandske kirke hørte op til reformationen under ærkebispedømmet i Nidaros (Trondheim), og en nyudnævnt, islandsk biskop måtte derfor rejse til Nidaros for at modtage sine insignier. Man har forestillet sig, at denne mitra er syet efter mål i Nidaros, formodentlig omkring år 1500, men har ikke kunnet pege på en bestemt biskop. Holder man bladene op mod lyset, ses der syhuller fra borter og rosetter, således at man næsten synes, at mitraens broderede dekorationer må kunne rekonstrueres. 

På Nationalmuseet i København kan man se, hvordan den omtrent må have set ud. Her findes nemlig en anden bispehue fra Skálholt fra begyndelsen af 1500-tallet.