19. december - I mennesker ingen ubehag – Københavns Universitet

haandskrift.ku.dk > Håndskriftsjulekalender > 19. december - I menne...

19. december 2017

19. december - I mennesker ingen ubehag

Julekalender

Bag dagens låge finder vi en lille bønnebog, der har tilhørt Marine Lauridsdatter Løvenbalk til Tjele

(Klik på billedet for en større version)

Marine Lauridsdatters bønnebog (AM 423 12mo) stammer fra årene omkring reformationen i Denmark (1536). 

Det fremgår af en tilskrift bag i bogen hvem den har tilhørt: ”thenne bog hør fru Marine Erik skrams till”, det vil sige Marine Lauridsdatter Løvenbalk til Tjele (d. 1554) der i 1529 blev gift med Erik Skram Fasti til Hastrup (d. 1568), som hun havde fire børn sammen med. 
Bogen måler 111 x 85 x 35 mm og består af i alt 186 blade. Den er sat sammen af to selvstændige fysiske dele (blad 1-93 og blad 94-185) der er hæftet ind i et hjemmelavet silkebetrukket skindomslag, hvor bagsiden er forlænget til en klap som lukkes på forsiden med hægte og malle. I toppen af ryggen er der syet kulørte snore til bogmærker.

Mindst seks forskellige personer har skrevet bønnerne der stammer fra både før og efter reformationen. Navnet Marine Lauridsdatter forekommer i to bønner der begge er skrevet med den samme hånd.

Navnet ”marine lawrisdatter” står først i overgivelsesbønnen der begynder under stregen på blad 21r. I bønnen henvender den navngivne bedende sig til Gud, Jesus og Jomfru Maria og beder om beskyttelse mod såvel materielle som immaterielle farer. Bønnen indeholder også en formaning til alle den bedendes uvenner, synlige som usynlige, at de ikke skal skade hende, ’se på hende med djærve øjne’ eller ’omtale hende med skadelig mund’, og at de ikke skal gøre hende skade ved at ’høre med ørerne’, ’tænke med tanken’, ’gribe med hænderne’ eller ’gå med fødderne’.
Med den samme hånd begynder en bøn på blad 94 henvendt til treenigheden, og måske er navnet ’Maria’ der optræder i begyndelsen af bønnen, en fejl for ’Marine’. Også denne bøn handler om beskyttelse mod uvenner og deres svig, onde vilje og had.

Klik på billedet for en større version