16. december - 1439 – Københavns Universitet

16. december 2017

16. december - 1439

Julekalender

Bag dagens låge finder vi et middelalderligt diplom i Skt Clara Klosters arkiv, der blev underskrevet på denne dag.

(Klik på billedet for en større version)

Den 16. december i det Herrens år 1439 underskrev væbner Per Brahe et dokument, hvori han kvitterede for modtagelsen af de værdigenstande, som hans mor havde anbragt til opbevaring i klosteret. Det drejer sig dels om en kiste med dokumenter og breve, dels om forskelligt sølvtøj. Foruden Per Brahe bevidnede tre andre personer dokumentets ægthed med datidens underskrift i form af vokssegl. Af disse fire segl er de to gejstlige bevaret: Jens Pedersen Jernskæg (d. 1448), biskop i Roskilde stift fra 1431-1448, og provst Oluf Daa (d. 1461), der efterfulgte Jens Pedersen Jernskæg som biskop i Roskilde.

Skriveren af dette diplom var tilknyttet Skt. Clara Kloster i Roskilde i en længere årrække, og håndskriften kan bl.a. kendes på den særlige s-lignende form af bogstavet ø og bogstavet æ der er en ligatur af a og v. Den samme skriver har desuden udfærdiget diplomer fra 1408 og 1437 samt lægebogshåndskriftet AM 187 8vo (den kan man bladre i her

Diplomet tilhører Skt. Clara Klosters arkiv, der indeholder omkring 400 diplomer fra perioden 1253-1551. Siden 1700-tallet har arkivet været en del af den danske diplomsamling i Den Arnamagnæanske Samling. Forskningsprojektet Skrift og tekst i tid og rum har som mål at nyudgive alle diplomerne i interaktive digitale udgaver og at foretage et væld af undersøgelser af skrift, sprog og interaktion i diplomerne. Du vil helt sikkert høre mere om projektet i det kommende år.