10. december - En gave til manden, der har alt – Københavns Universitet

haandskrift.ku.dk > Håndskriftsjulekalender > 10. december - En gave...

10. december 2017

10. december - En gave til manden, der har alt

Julekalender

Bag dagens låge findes en smuk verdenshistorie skrevet på middelnedertysk

(Klik på billedet for en større version)

AM 29 fol. er en enkel men smuk verdenshistorie skrevet på middelnedertysk i 1452. Den blev skrevet på foranledning af Eggert Frille (ca. 1400-1470), søn af en slesvigsk adelsmand. Han blev en af de mest betydningsfulde mænd i 1400-tallet, bl.a. som rigsråd og diplomat under Christoffer 3. (1416-1448) og som kammermester under Christian 1. (1426-1481). Og hvordan viser en nyrig og magtfuld mand sin rigdom og vælde? Han bestiller da et håndskrift!

Håndskriftet indledes af en dedikation til Christian 1., og hensigten med bogen bliver klar på bl. 2r, hvor tekstens første initial er dekoreret med Frille-slægtens våbenskjold. Denne bog er et statussymbol, og derfor skal det gøres helt klart, at Frillerne er lærde og indflydelsesrige mennesker.

Selv om håndskriftet ikke er meget dekoreret, er det skrevet af en professionel skriver, og man ser nogle manikula i marginen, sammen med beboede initialer, og på ret charmerende vis er ord som "keyser" dekoreret med spir og "könig" er dekoreret med kroner.

(Klik på billedet for en større version)