13. december - Lyset i mørket – Københavns Universitet

haandskrift.ku.dk > Håndskriftsjulekalender > 13. december - Lyset i...

13. december 2017

13. december - Lyset i mørket

Julekalender

Bag dagens låge findes en række kvindelige martyrer og helgener.

(Klik på billedet for en større version)

Ifølge den middelalderlige kalender fejredes Sankta Lucia (Lucie virginis) på fjerdedagen efter Marias mors, Sankta Annas dag (Anne matris marie) og dagen efter festen for Jomfru Marias ubesmittede undfangelse (Concepcio marie), det vil sige den 13. december (idibus decembris).

Ifølge traditionen blev Lucia dømt til døden på bål, men ilden kunne ikke brænde hende, som der står i bønneteksten. Hun blev dræbt af et sværdstik og døde i sin hjemby Siracusa den 13. december år 304.

Der er ingen billeder af Lucia i håndskrifter i Den Arnamagnæanske Samling, men i AM 429 12mo (Kirkjubæjarbók) fra omkring 1500 er der små helsidesminiaturer af nogle af hendes kvindelige "kolleger", såkaldte jomfrumartyrer. Således ser vi Sankt Margaretha (klik på linket for at se et billede fra bogen), der først spidder en drage og så djævlen for siden at blive halshugget, Sankt Katharina  med hjulet, som hun blev henrettet på, Sankt Cæcilie med en bog og et sværd, hvormed hun stikker en mand i øjet, Sankt Agnes, Sankt Agathe, der er afbilledet med et lam, selvom det normalt forbindes med Agnes, og til sidst Sankt Barbara.