Restaurering af AM 188 8vo

AM 188 8vo er et såkaldt blandingshåndskrift fra den første halvdel af 1500-tallet. Det indeholder forskellige teksttyper på dansk og latin, bl.a. en kalender, et astrologisk skrift med tabeller og figurer, brevformularer og lægeråd for dyr og mennesker. Håndbogen indeholder en samling af tekster til hverdagsbrug, og senere tilføjelser fra 1600-tallet viser at den har været i brug i en lang periode. 

Håndskriftet består af 94 blade, 76 af papir og 18 af pergament, fordelt på 15 læg. I alt ni forskellige skrivere har skrevet tekster. Håndskriftet er indbundet i et træpladebind betrukket med sort læder og dekoreret med blindtryk. Bindet har spænder med metalbeslag.

Håndskriftet blev repareret i 1880'erne hvor ryggen blev udskiftet, og hæftningen blev lavet om. I 2010 blev håndskriftet omrestaureret: Bogblokken blev taget ud af det historiske bind som blev restaureret, og en ny ryg blev bygget op. Bogblokken blev adskilt og bladene restaureret inden de blev hæftet på ægte bind og genindsat i bindet. 

1. Bindet før restaurering

2. Perm løsnes fra bogblokken

3. Bogblok udtaget af bindet før restaurering

4. Permenes indersider

 

5. Permenes ydersider

6. Restaurering af blade (34v-35r)

7. Hæftning af bogblok

8. Påmontering af perme

9. Ny ryg

10. Bindet efter restaurering