3. maj 2017

Et sensationelt fund: Fragment af tabte norske kongebreve fra ca. 1205 genfundet i gammelt bogbind

Nyt fund

Et enestående kalveskindsfragment blev for nylig opdaget i Den Arnamagnæanske Samling. Under restaureringen af et gammelt bogbind omkring et af Arne Magnussons danske lovhåndskrifter fandt konservator Natasha Fazlic tre sammenhørende pergamentstrimler, som indeholder en tekst på norrønt.

Fragment af kongebreve i indbindingen fra et håndskrift fra Valdemars og Eriks Sjællandske Lov. Foto: Suzanne Reitz, Den Arnamagnæanske Samling. 

Da Natasha Fazlic havde renset og samlet fragmentet og Suzanne Reitz fotograferet det, kunne tre forskere på samlingen, Alex Speed Kjeldsen, Beeke Stegmann og Gottskálk Jensson, læse den bevarede del af teksten. En foreløbig transskription og analyse af fragmentet er netop blevet publiceret i Gripla XVII (2016). Det er først og fremmest Alex Speed Kjeldsen, som har forestået transskriptionen. Gottskálk Jensson har foretaget den historiske analyse, identifikation og datering og kunnet konkludere, at der er tale om en kopi af to eller tre norske kongebreve fra ca. 1205, som man ellers mente var tabt. Beeke Stegmann og Natasha Fazlic har stået for den fysiske beskrivelse og dateringen af bindet. Der arbejdes nu på en mere dybdegående undersøgelse, som udkommer i Opuscula XVI (forår 2018).