8. januar 2019

Prins Joachim formidler danmarkshistorie i Den Arnamagnæanske Samling

Danmarkshistorie

Sidste efterår lagde HKH Prins Joachim vejen forbi Den Arnamagnæanske Samling i forbindelse med optagelserne til en ny tv-serie, som vises på DR K til efteråret.

Medarbejdere sammen med Prins Joachim

Prinsen er hovedfortæller i serien, der på seks afsnit skal stille skarpt på, hvem danskerne er, og hvad de er gjort af.

Programserien sætter fokus på danskerne i dag. Hvordan har troen, magten, viden, loven, grænserne og symbolerne skabt os? Prins Joachims familie har været en del af danskernes identitet i mere end 1.000 år, og Prinsen har derfor også Danmarks historie tæt inde på livet. ”Jeg har altid interesseret mig for udviklingen i Danmark. Hvordan er vi kommet hertil? Hvorfra opstår det samfund, som vi alle nyder godt af? Hvem har opbygget det, og har det hele været en dans på roser? Nok ikke,” siger prins Joachim i en pressemeddelelse.

Det er til afsnittet om troen, at prinsen og filmholdet har besøgt den Arnamagnæanske Samling for at se på AM 858 4to, der indeholder den såkaldte Skibbykrønike. I 1650 fandt man ved en tilfældighed et håndskrift indmuret i et hulrum i korvæggen bag alteret i Skibby Kirke på Sjælland. Håndskriftet indeholdt en Danmarkshistorie på latin forfattet og nedskrevet af den reformkatolske teolog, humanist og historiker Poul Helgesen (ca. 1485-1534), hvis latiniserede navn var Paulus Helie. Skriftet har senere fået titlen Chronicon Skibyense efter findestedet, og Skibykrøniken handler om politiske og kirkelige begivenheder fra 1448 til efteråret 1534 hvor optegnelserne slutter midt i en sætning.

Det er os en stor fornøjelse at kunne bidrage til denne programserie og kaste lys på et en af de mange unikke kilder til danmarkshistorien, som findes i den Arnamagnæanske Håndskriftsamling. Hvis du vil vide mere om AM 858 4to, men ikke kan vente til efteråret, kan du læse Anne Mette Hansens indlæg om håndskriftet, da det var Månedens Håndskrift i april 2017.

Skibykrøniken

 AM 858 4to, bl. 45v-46r/s. 90-91 (Klik på billedet for en større version.)