4. december - Samlingens ældste håndskrift (på sin vis) – Københavns Universitet

haandskrift.ku.dk > Håndskriftsjulekalender > 4. december - Samlinge...

04. december 2017

4. december - Samlingens ældste håndskrift (på sin vis)

Julekalender

Bag dagens låge finder samlingens ældste håndskrift, i hvert fald hvis vi taler pergament.

AM 795 4to stammer fra den Iberiske Halvø og indeholder Johannes' Åbenbaring. (Klik på billedet for en større version.)

AM 795 4to er et af omkring 20 håndskrifter i vores samling som stammer fra Spanien. Bogen indeholder to tekster: Johannes’ Åbenbaring og en medfølgende kommentar skrevet af Apringius, biskop af Pace (i dag Beja) i Portugal i det 6. århundrede. Mens Johannes’ Åbenbaring findes i temmelig mange håndskrifter (i hvert fald et par tusinde), er AM 795 4to det eneste eksemplar, vi har af kommentaren.

Hele bogen er en palimpsest, det vil sige skrevet på pergament, der er genbrugt, idet den oprindelige tekst er blevet udraderet. Selvom den underliggende tekst de fleste steder ikke er til at læse, synes der at være tekster fra fire forskellige håndskrifter, blandt andre lovteksten Forum Iudicum – udstedt af den vestgotiske konge Chindasuinth i 642-643 – skrevet med en tidlig vestgotisk minuskel fra 800-tallet. Dette betyder, at pergamentet i AM 795 4to – en blanding af gede-, fåre- og kalveskind – er langt det ældste, der findes samlingen. 

Ved slutningen af teksten står der:
»explicit expositio apocalipsis. qvam exposvit domnvs apringivs episcopus.
deo gracias ago. finito labore isto. efphsbdkbtbhpgkokvpmcbpsfktvp.«

Den sidste, tilsyneladende uforståelige linje, gentager blot den foregående linje, »Deo gracias ago; finito labore isto« (Jeg takker Gud; denne anstrengelse er afsluttet). Ved at bruge et simpelt kodesprog er bogstaverne byttet om: b bruges for a, c for b osv. Koder af den type var almindelige blandt skrivere (på Island helt op til moderne tid).

Den sidste, tilsyneladende uforståelige linje, gentager blot den foregående linje, »Deo gracias ago; finito labore isto« (Jeg takker Gud; denne anstrengelse er afsluttet). (Klik på billedet for en større version.)