AM 79 8vo alfa, bl. 1v

Fragmenter

Fragmenter er brudstykker af forskellige typer fortællinger skrevet på løse blade som engang var en del af et helt håndskrift, men som af en eller anden grund ikke længere kunne bruges og derfor blev brugt til et andet formål. Da pergament er et mere holdbart materiale end papir, er ser vi oftest fragmenter af pergamenthåndskrifter. Disse blade kan bl.a. have været fundet som løse blade i håndskrifter, som bogbind eller som genbrugsobjekter. Man har forsøgt at samle de sammenhængende blade i et håndskrift, nogle med mere held end andre.

AM 666 b 4to. Bispehuen

Dette fragmenthåndskrift indeholder dele af teksten af Strengleikar, en oversættelse af de franske Lais af Marie de France. Teksten er skrevet i to spalter og er fra det 13. århundrede. Fragmentet blev fundet af Arne Magnusson i form af en bispehue.

AM 666 b 4to; klik her for at se det som bispehue.

AM 748 I a 4to

Fragmentet AM 748 I a 4to fra ca. 1300 indeholder fem gudedigte fra Den Ældre Edda, også kaldet Den Poetiske Edda. Et af digtene er Baldrs draumar (Balders Drømme), som kun er overleveret i dette håndskrift.

AM 748 I 4to. Klik her for at bladre i bogen.

AM 79 8vo

AM 79 8vo indeholder fragmenter af håndskrifter fra det 14. til det 16. århundrede. Dets indhold varierer fra lovtekster til religiøse tekster, heriblandt legenden Legenda Aurea fra det 15. århundrede.

AM 79 8vo