Nyheder – Københavns Universitet

haandskrift.ku.dk > Nyheder

• 20.10.2017

En horkvinde omvendes

I denne uges mirakel lærer Jomfru Maria en forsmået kvinde og hendes mands elskerinde, at der er vigtigere ting i verden end mænd.  »

• 13.10.2017

Jomfru Marias ubesmittede undfangelse

Sommerskolen i skandinaviske håndskriftstudier er ikke bare sjov og ballade med middelalderbøger. Når de to uger er omme, har de studerende faktisk ydet et stort bidrag til forskningen, og intet sted er det mere tydeligt end hos Masterklassen. Hver fredag vil vi bringe frugterne af deres arbejde i en serie, som vi kalder Ugens Mirakel.  »

• 06.10.2017

Her fortælles om Vor Frues Tider

• 29.09.2017

Vor Frue gav en kvinde forstanden tilbage

• 22.09.2017

Munke bad for abbeden

• 15.09.2017

Forbrydere omvendtes

• 08.09.2017

Maria hjælper munke

• 18.05.2017

Call for papers: Care and conservation 17

Care and conservation of manuscripts - international seminars held at the Arnamagnæan Institute, Department of Nordic Research, University of Copenhagen »

• 03.05.2017

Et sensationelt fund: Fragment af tabte norske kongebreve fra ca. 1205 genfundet i gammelt bogbind

Et enestående kalveskindsfragment blev for nylig opdaget i Den Arnamagnæanske Samling. »

• 26.04.2017

Mirrors of virtue: Manuscript and print in late pre-modern Iceland

Mirrors of virtue tager udgangspunkt i nye retninger inden for litteraturvidenskab og kulturstudier. Og som noget nyt består dette bind af Opuscula af ti artikler med et fælles tema: håndskrift og tryk i det sene førmoderne Island. »

• 10.01.2017

Sommerskole i håndskriftstudier

Tilmeldingen er nu åben til NFIs sommerskole i håndskriftstudier, som finder sted fra den 7. til den 18. august 2017.  »

• 11.05.2016

Opuscula Vol. XIV er udkommet

Artiklerne i Opuscula XIV rækker tematisk fra tekstfilologi over ikonografi, editionsmetode og antikvarisk historie til sproghistorie. »

• 09.05.2016

Oldtidssagaernes første 2 bind er udkommet

Oldtidssagaerne udkommer på Gyldendal 2016-2019 i otte bind med Annette Lassen som redaktør. »

• 12.01.2015

Pragtudgivelse af 66 håndskrifter fra Arne Magnussons samling

En pragtudgivelse af 66 håndskrifter er publiceret i anledning af 350-året for den islandske håndskriftsamler Arne Magnussons fødsel. »

• 05.03.2014

Filologen N.M. Petersen - grundlægger og fornyer

Bogen indeholder syv bidrag om sproghistorikeren, litteraturhistorikeren, oversætteren og filologen Niels Matthias Petersen (1791-1862), den første professor i nordiske sprog ved Københavns Universitet. »

• 15.07.2013

Æbelholt Klosters Brevbog

Omkring 1450 besluttede munkene på Æbelholt Kloster at samle de dokumenter, der kunne bevise klostrets ejendomsret til det rige klostergods i Nordsjælland. Udgivelsen af Æbelholt Klosters Brevbog er nu en realitet i et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet, Det Kongelige Bibliotek og Folkemuseet i Hillerød. »

• 15.05.2013

Filologiske studier i kongesagahåndskriftet Morkinskinna, vol. 8

Alex Speed Kjeldsen undersøger på basis af det islandske kongesagahåndskrift Morkinskinna (fra o. 1275) forskelle mellem samtidige, trænede skrivere der arbejder i samme miljø. »

• 15.05.2013

Snorris Edda

Det er først og fremmest fra Snorris Edda, at danskerne kender myterne om Balders død og Thors fisketur efter Midgårdsormen. Snorris Edda er et af de kendteste værker fra den nordiske middelalder. Det er forfattet i 1200-tallet af den islandske stormand Snorri Sturluson, der ville indsamle og gengive myterne i den nordiske mytologi. »

• 05.09.2012

New anthology: The Legendary Sagas

This anthology about the Icelandic fornaldarsögur Norðurlanda focuses on the origins and development of what is traditionally regarded as one of the youngest saga groups. »

• 06.12.2011

Hrafnagaldur Óðins (Forspjallsljóð)

Edited with introduction, notes and translation by Annette Lassen.

• 20.03.2011
  • 28.02.2011

Ny udgave af Rómverja saga

Rómverja saga er en middelalderlig islandsk oversættelse af tre klassiske værker på latin, Bellum Jugurthinum og Conjuratio Catilinae af Sallust og Pharsalia af Lucan.

• 04.02.2011

Ny bog: Odin på kristent pergament

Adjunkt Annette Lassen, NFI, undersøger i ny bog den førkristne gud Odin i samtlige norrøne middelaldertekster og i Saxos Gesta Danorum. Bogen udkommer 11/2 på Museum Tusculanums Forlag.

• 12.10.2009

CC11 proceedings are published

The proceedings of the 11th international seminar on the Care and Conservation of Manuscripts have been published.